Mila 22

23 Dec

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap

HARI ini genap 22 tahun usia penyanyi genit, Noorsyarmilla Jirin atau Mila.
Sedar atau tidak, sudah lebih tiga tahun Mila gigih membina nama sebagai anak seni selepas menjuarai program Akademi Fantasia musim kelima (AF5).

HARI ini genap 22 tahun usia penyanyi genit, Noorsyarmilla Jirin atau Mila.

Sedar atau tidak, sudah lebih tiga tahun Mila gigih membina nama sebagai anak seni selepas menjuarai program Akademi Fantasia musim kelima (AF5).

Pelbagai rintangan diharungi dengan tabah. Tidak cukup dengan gosip dibela lelaki kaya, Mila dikatakan pula bercinta dengan pengurusnya. Kontroversi itu sedikit sebanyak mencalar reputasinya.

Begitupun, ia tidak sedikit pun melunturkan minat Mila dalam dunia seni. Anak kelahiran Teluk Kumbar, Pulau Pinang ini menganggap gosip bagaikan rencah bergelar anak seni. Mahu atau tidak, dia terpaksa menghadapinya.

Mila yang popular dengan lagu Aku Lebih Tahu berkata, isu bercinta dengan pengurus, A Ailis M Mustapha atau Isz tidak timbul kerana mereka memang rapat dan sering berbincang soal pekerjaan.

“Sebenarnya dia dan bapa yang menguruskan aktiviti seni saya. Mungkin selepas terbabit dengan banyak program memerlukan kami ke lokasi dan perbincangan yang perlu kami hadiri, jadi orang lihat saya dan Isz sering ke mana-mana bersama.

“Saya tidak mahu mengalah daripada menjadi anak seni. Saya sentiasa mahu memperbaiki diri. Saya sentiasa meletakkan sasaran untuk terus maju dalam bidang seni. Sebagai anak seni saya perlu rajin memperbaiki diri dan berusaha keras,” katanya.

Pembabitan Mila bukan terhad dalam nyanyian, malah mencuba dunia lakonan menerusi drama bersiri terbitan Astro, Kau Dan Aku.

Sebagai bekalan pada masa depan juga, Mila gigih mengukuhkan kedudukan dalam bidang perniagaan pula menerusi syarikatnya LuvMILA Corporation Sdn Bhd.

 

 

Ia bukan saja membabitkan produk kecantikan, malah menerusi syarikat yang ditubuhkan hampir setahun itu, pelbagai urusan berkaitan perniagaan dilakukan.

Menerusi syarikatnya, dia turut merancang menghasilkan lagu single berkonsep balada.

Dengan kerjasama komposer dari Indonesia, Richard Kyoto terhasil lagu Siapa Tak Perlu Cinta sebagai single terbarunya tahun depan.

Gadis yang memecah tradisi sebagai peserta wanita pertama yang menjadi juara AF5 pada 2007 itu mengakui dalam pasaran muzik yang tidak menentu ada baiknya membuat persediaan masa depan.

“Sekarang saya masih dalam proses mengumpul bahan untuk single kedua. Saya bersyukur kerana lagu single, Jika Kau Ubah Fikiran yang baru dilancarkan tiga bulan lalu mendapat sambutan baik daripada peminat. Kebanyakan lagu baru pula dinyanyikan untuk runut bunyi drama muzikal Kau dan Aku.

“Sejak akhir ini semua lagu yang saya sampaikan berentak rancak dan pop. Mungkin selepas ini saya mahu menyanyikan semula lagu berentak balada.

“Lagu balada tidak semestinya terlalu perlahan. Ambil contoh lagu yang dinyanyikan Datuk Siti Nurhaliza. Lagunya mempunyai tarikan tersendiri. Tidak timbul persoalan jika lagu balada tidak diterima atau disiarkan di stesen radio.

“Penampilan bersama lagu single atau album juga sangat penting bagi seseorang artis kerana ia sebagai jaminan artis berkenaan masih aktif dalam dunia seni.

“Begitupun segala aktiviti seni perlu dirancang dengan teliti selain promosi dengan betul,” katanya.

Artis Baru Wanita Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2007 ini turut memaklumkan menyimpan impian besar memperluaskan perniagaannya.

Produk kecantikan Love MILA Kosmetik sudah berusia hampir setahun.

Jika tiada aral, dia juga merancang memperbanyakkan produk untuk wanita selain menembusi pasaran antarabangsa.

“Setakat ini memang saya dengan bantuan keluarga dan pihak pengurusan cuba memanfaatkan peluang memperluaskan perniagaan.

“Kami cuba lakukan apa yang boleh. Memang ada perancangan untuk membawa produk jenama ini di luar negara begitupun semuanya mengambil kira pada faktor modal.

“Malah, sejak pertengahan tahun lagi kami sudah mula menumpukan kepada penganjuran program selain membabitkan kerjasama bersama pihak Astro Entertainment Sdn Bhd (AESB),” kata Mila yang mula membuat penampilan dalam dunia lakonan menerusi drama bersiri muzikal, Kau & Aku yang disiarkan di Astro Ria (saluran 104) setiap Sabtu jam 10 malam.

Drama ala High School Musical diarahkan Roslan Hussin dan turut dibantu Redza Fahmi dan Achoo (Indonesia) dengan kemudahan kelengkapan daripada Double Vision di sana.

Selama dua bulan, Mila dan pelakon lain seperti Aril dan Akim berkampung di Jakarta.

Mengenai pembabitan dalam bidang lakonan pula, bagi Mila syukur percubaan pertamanya itu menampakkan hasil, begitupun dia masih belum bersedia untuk beralih kepada bidang lakonan kerana keutamaan masih pada nyanyian. Biarpun ada beberapa tawaran drama dihulurkan kepadanya namun Mila terpaksa menolak kerana berasakan belum bersedia selain terikat dengan pelbagai aktiviti seni.

“Memang pada mulanya ada yang komen mengenai lakonan saya dalam Kau & Aku yang agak kaku pada permulaan episod. Begitupun, selepas beberapa episod baru ada peningkatan.

“Ada juga yang menawarkan saya berlakon begitupun saya terpaksa tolak kerana terikat dengan aktiviti seni. Saya tidak mahu disifatkan terlalu tampak. Selain belum bersedia untuk berlakon.

“Pada saya, minat tetap pada bidang nyanyian. Dua bidang lakonan dan nyanyian sangat berbeza. Berlakon memerlukan komitmen dan cabaran yang lebih besar berbanding nyanyian,” katanya.

Jika tiada aral Mila juga dijangka terbabit dalam projek album kompilasi membabitkan artis hampir semua Akademi Fantasia. Album yang mengandungi lagu single artis AF.

PROFIL

NAMA PENUH: Noorsyarmilla Jirin

NAMA KOMERSIAL: Mila

TEMPAT LAHIR: Teluk Kumbar, Pulau Pinang

TARIKH LAHIR: 23 Disember 1987

KARIER: Penyanyi, pelakon dan ahli perniagaan

PENCAPAIAN: Juara Akademi Fantasia musim kelima

ALBUM: Persis Mutiara

Penghargaan Solekan: Lyana Dee Bobby Brown (012-2321235), Pakaian: Anti Beauty/ Badger (012-6587465)

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: