Undi ABPBH 2009 Guna SMS

4 Dec

Oleh Esme Johari Wahab
esme@hmetro.com.my

Rap

PENGIKTIRAFAN terhadap kerja keras golongan seni terus dipahat apabila acara tahunan Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) kembali untuk memartabatkan pen capaian selebriti tempatan.

Acara memasuki edisi ke-23 bertema Puncak Kegemilangan menyaksikan lebih 600 artis dan selebriti perfileman, muzik dan penyiaran berada dalam senarai 16 kategori dalam pencalonan awal ABPBH 2009.

Majlis pelancaran dan sidang akhbar ABPBH 2009 di sempurnakan Pengarang Kumpulan Berita Harian Sdn Bhd selaku Penaung ABPBH, Datuk Mior Kamarul Shahid.

Pengumuman pencalonan awal dilakukan Pengarang Hi buran Berita Harian yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengelola, Hanizam Abdullah di Palace of The Golden Horses, Hotel Mines City Resort.

Artis dan selebriti dicalonkan menyifatkan ABPBH tahun ini menarik kerana format baru khidmat pesanan ringkas (SMS) membolehkan penonton menghantar lebih banyak undian memilih artis kesukaan mereka.

Vokalis dan gitaris wanita, Ana Rafali, yang tersenarai dalam pencalonan Artis Baru Wanita Popular dan Penyanyi Wanita Popular, terkejut mengetahui namanya dicalonkan pada peringkat undian awal acara berprestij itu.

‘Saya gembira mendapat pencalonan dua kategori serentak walaupun sangat baru dalam dunia hiburan tempatan.

‘Saingan pendatang baru dan berpengalaman membuatkan temasya ini lebih meriah. Peminat masing masing sudah tentu mahu memastikan artis kesayangan berada dalam kedudukan tinggi dan bergelar pemenang.

‘ABPBH meningkatkan motivasi saya untuk memastikan persembahan dalam masa beberapa bulan sebelum kemuncak mampu menarik perhatian penonton. Berada pada tahap sekarang sudah cukup baik dan saya tunggu undian mereka,’ kata penyanyi berusia 24 tahun itu.

Ana popular dengan identiti tersendiri memakai baju kurung dan baju kebaya ketika mengalunkan gitar Martin di atas pentas.

 

 

Pemenang kategori Pelakon TV Wanita Popular 2007 dan 2008, Dynas, 26, berkata, dia tidak mahu terlalu memikirkan siapa lebih baik atau siapa lebih hebat kerana peminat sendiri boleh menilai sendiri selebriti kesukaan mereka.

‘Sudah tentu dua kejayaan dirasakan masih segar dalam ingatan. Bukan mudah mendapat hatrik kerana saingan setiap tahun hebat dan cita rasa penonton berubah ubah dan mengikut keadaan.

‘Saingan daripada artis lebih muda pasti sengit kerana mereka ada bakat dan pengikut sendiri.

‘Jika dapat melakukannya untuk kali ketiga, ia memang begitu bermakna, tambahan pula kami akan menyambut kelahiran anak saya pada tarikh yang hampir dengan acara kemuncak ABPBH pada April tahun depan.

‘Saya mahu kongsi kejayaan bersama peminat kerana tanpa mereka, saya tidak sampai ke tahap sekarang,’ kata pelakon drama bersiri Di Bawah Ketiak Isteri itu.

Antara nama utama selaku pemenang kategori masing masing tahun lalu seperti Ahmad Nabil, Bintang Paling Popular Berita Harian 2008 dan Penyampai Radio Lelaki Popular, Faizal Ismail juga bersaing sekali lagi tahun ini.

Turut memeriahkan senarai undian pencalonan awal adalah Penyanyi Lelaki Popular, Mawi serta Penyanyi Wanita Po pular, Datuk Siti Nurhaliza.

Tarikan memilih artis kesayangan lebih hebat tahun ini apabila peminat boleh membuat undian melalui SMS.

Kemuncak ABPBH 2009 akan dilangsungkan pada 4 April di Arena of Stars, Genting Highlands. Borang pencalonan pusingan awal ABPBH 2009 dikeluarkan dalam akhbar Berita Harian hari ini serta Berita Minggu.

Pembaca akan memilih lima calon ke peringkat akhir bagi setiap 16 kategori dipertandingkan. Borang undian itu me ngandungi tujuh kepingan dan pembaca perlu meleng kapkannya sebagai satu set sebelum menghantarnya kepada penganjur.

Harian Metro

Advertisements

One Response to “Undi ABPBH 2009 Guna SMS”

  1. aku shah January 20, 2010 at 8:29 pm #

    idok le …taon ni siti kalaoh la gamok nye ..udoh tue .. kasi hok mude pulak le megang … !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: