Cabaran Jayakan Malam Arab

3 Dec

Oleh Norhayati Nordin
yati@hmetro.com.my

Rap

ESOK segala debaran calon bertanding dalam Anugerah Skrin 2009 (ASK2009) akan terjawab sama ada menang atau sebaliknya.

Apapun, bahang kian dirasai terutama sejauh mana hebat dan meriahnya tema Malam Arab – Hikayat Seribu Satu Malam.

Bahkan, siapa menjadi pemenang pertama Anugerah Yasmin Ahmad di kalangan bintang muda tanah air.

Selain itu, terdapat 23 lagi kategori dipertandingkan merangkumi 10 drama, tujuh (filem) dan enam (penerbitan dalaman).

Penerbit ASK2009, Tengku Sahilawati Tengku Jehori berkata hingga sekarang kira-kira 80 peratus persiapan untuk malam kemuncak itu sudah siap dilakukan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Apapun, katanya, raptai penuh akan dibuat hari ini.

“Tidak dinafikan satu cabaran besar pada saya untuk merealisasikan tema Malam Arab – Hikayat Seribu Satu Malam ini. Ia disebabkan apabila disebut hikayat pastinya membabitkan satu kisah yang perlu ada penceritaan. Justeru, antara satu sama lain mesti berkait.

“Dimulakan dengan pengenalan mengenai ASK, ia diselitkan pula dengan persembahan Misha Omar menerusi lagu Adam dan Hawa. Kemudian, seakan wujud konflik dalam cerita dan didendangkan Mentera Semerah Padi oleh Hattan dan Tia (voklis Jinbara).

“Diperkuatkan lagi dengan lagu Pergi dendangan Aizat (AF5) yang akhirnya membawa pada perjalanan cerita sebenar menerusi Sempurna dinyanyikan trio Jaclyn Victor, Black (Mentor) dan Lan (The Typewriter). Malah, nyanyian Datuk Siti Nurhaliza melengkapkan cerita.

“Menerusi medley lagu Balqis, Nirmala dan Ku Percaya Pada Cinta, maka berakhir tirai ASK2009 yang mana semua pemenang sudah diketahui. Apapun, persembahan pembukaan akan dilakukan One Nation Emcee dengan lagu Seribu Satu Malam,” katanya.

 

 

Tengku Sahilawati berkata menariknya tema malam Arab ini kerana ia jarang diketengahkan.

Justeru, satu kelainan bagi ASK2009. Diharapkan semua berjalan lancar dan penterjemahan tema dapat disampaikan mengikut adunan budaya masyarakat Timur.

“Terus terang, saya katakan tidaklah 100 peratus budaya Arab itu dimuatkan kerana harus mengambil kira kesesuaian serta penerimaan penonton tempatan. Apapun, sukar untuk saya memberi jaminan mengenai sebarang ‘kontroversi.’

“Namun, yang pasti saya dan kumpulan produksi berusaha sedaya upaya memastikan kemeriahan ASK2009 ini berlangsung dengan jayanya. Bahkan, semua yang diatur dalam persembahan berdasarkan tema,” katanya yang sudah berpengalaman 12 tahun dalam penerbitan.

Kali kedua menjadi penerbit ASK, Tengku Sahilawati juga mengakui dua tahun lalu dia berhadapan cabaran menghidupkan konsep Hollywood Glamor.

Apapun, menurutnya cabaran itu tidak sehebat tema kali ini yang harus diperkuatkan kreativiti.

Berlangsung selama dua setengah jam di PWTC bermula jam 9 malam hingga 11.30 malam, tanggungjawab koreografi digalas Pat Ibrahim. Sebelum ini, sentuhan Pat cukup cemerlang menerusi naskhah teater Puteri Gunung Ledang The Musical (PGLM).

Apapun, seperti kebiasaan acara ‘permaidani merah’ juga tidak ketinggalan apabila ia bermula jam 7.30 malam. Bagaimanapun, acara terbabit tidak disiarkan secara langsung di televisyen, sebaliknya boleh ditonton di http://www.tv3.com.my/ask09.

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: