27-Jul-2009 | Oleh: Razif Rosdi Seventeen Tabik Dengan Siti, Search

27 Jul

Teks & foto oleh Razif Rosdi

KUALA LUMPUR, 27 JULAI 2009: Kumpulan dari seberang, Seventeen yang popular menerusi lagu Selalu Mengalah dikategorikan masih baru bagi peminat Malaysia yang menggemari muzik dari Indonesia

Walau bagaimanapun, Seventeen yang dianggotai Ifan, Yudi, Herman, Bani dan Andi sudah pun mempunyai 2 album iaitu Bintang Terpilih dan Sweet Seventeen dan kini muncul dengan album dan MTV Karaoke, Lelaki Hebat.

Ketika pelancaran album ini semalam di penginapan rasmi Seventeen, Hotel Vistana, Kuala Lumpur, baru-baru ini, vokalis yang bernama Riefian Fajarsyah atau Ifan berkata, nama kumpulan ini dipilih disebabkan angka 17 yang banyak berkaitan dengan mereka.

“Kumpulan ini ditubuhkan pada 17 Januari, jam 17 (jam 5) dan sewaktu kami semua berusia 17 tahun. Disebabkan itulah nama Seventeen dipilih,” ujar Ifan.

Menambah cerita, Ifan secara peribadi amat menyukai lagu Jalan Terbaik iaitu single ke-4 Seventeen.  Baginya, lirik dan melodi Jalan Terbaik cukup bagus dan ada melakar sejarah buat dirinya dimana lagu ini merupakan lagu pertama Ifan menyanyikan dalam sebuah konsert terbuka.

“Syukur, selepas 3 hari album ini dipasarkan di Indonesia sejak 12 Julai lalu, sambutannya begitu menggalakkan. Aku amat suka muzik video Jalan Terbaik kerana jalan ceritanya amat menarik di mana kisah yang dipaparkan mengenai cinta pasangan berlainan agama.

“Dalam klip video itu, aku menjadi lelaki Muslim yang bercinta dengan wanita Kristian. Yang penting, ia begitu kena dengan aku kerna aku juga pernah bercinta dengan wanita Kristian,” jelasnya.

Memandangkan Ifan sudah bercerita mengenai pengalaman bercinta, Ifan akui kini statusnya adalah seorang ayah kepada seorang puteri bernama Rania. Isterinya, Astrid Gayatri bertugas sebagai seorang doktor.

“Aku sudah 3 tahun bernikah dan waktu itu umurku baru 23 tahun. Oh ya, anggota Seventeen semuanya sudah berumah tangga kecuali Bani seorang saja,” katanya.

Anggap Dato’ Siti, Search sebagai legenda

Walaupun Seventeen baru pertama kali menjejakkan kaki ke Malaysia, Ifan amat mengkagumi bakat Dato’ Siti Nurhaliza dan sering mendendangkan lagu Cindai. Pun begitu, Ifan berpendapat label yang diberikan kepada Winnie K sebagai Siti Nurhaliza No 2 di Indonesia masih belum layak buatnya walaupun beberapa kali sudah berjumpa Winnie.

“Aku kenal sama Winnie. Kami sering ketemu dan tonton dia dalam rancangan TV di Indonesia. Namun, aku rasa Winnie tak boleh jadi pengganti Siti. Nama Siti begitu besar dan hanya ada satu saja di dunia. Secara jujur… Siti sungguh perfect dan legend buatku. Begitu juga dengan Amy Search, mereka juga kumpulan legenda.

“Selain Winnie, Hujan juga makin popular di Indonesia. Banyak juga orang berkata mengenai Hujan.  Aku juga amat suka vokal Dina (Malaysian Idol). Suaranya juga amat power,” katanya.

Dalam pada itu, sebagai anak seni, Ifan berpendapat persaingan di Malaysia tidak seperti di Indonesia. Menurutnya, artis Indonesia terlalu banyak dan berlambak.

PROFIL SEVENTEEN

VOKALIS

Riefian Fajarsyah (Ifan)
Tarikh lahir: 16 Mac 1983
Tempat lahir: Yogyakarta, Indonesia
Status: Kahwin

GITARIS

Yudhi Rus Harjanto (Yudi)
Tarikh lahir: 30 Jun 1982
Tempat lahir: Sleman
Status: Kahwin

Herman Sikumbang (Herman)
Tarikh lahir: 17 Mac 1982
Tempat lahir: Tidore-Maluku Utara
Status: Kahwin

BASS

M. Awal Purbani (Bani)
Tarikh lahir: 29 Mac 1982
Tempat lahir: Sleman
Status: Bujang

Dram

Windu Andi Darmawan (Andi)
Tarikh lahir: 8 Ogos 1982
Tempat lahir: Jogja
Status: Kahwin

Murai

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: