24-Jul-2009 | Oleh: Razif Rosdi Asma Ul Husna Antara Lagu Terpanjang

24 Jul

Teks, Foto & Video oleh Razif Rosdi

KUALA LUMPUR, 24 JULAI 2009:  Selepas meraih kejayaan manis dalam Anugerah Planet Muzik 2009 (APM2009) dan berjaya dengan Konsert Satu di Istana Budaya, Dato’ Siti Nurhaliza Tarudin kini meneruskan satu lagi projek istimewanya iaitu rakaman album terbaru berjudul Tahajjud Cinta.

Pada jam 8.30 malam kelmarin, bersamaan Siti yang ditemani pengurusnya iaitu Rozi Abdul Razak sudah pun memulakan rakaman lagu pertamanya iaitu Asma Ul Husna di Pro Studio, Cheras. Pertemuan ekskslusif dengan portal murai.com.my itu sungguh bermakna.

Ketika ditemui, Rozi Abd Razak, yang juga kakak ipar Siti berkata, album itu bakal dilancarkan pada bulan puasa ini.

“Tahajjud Cinta masih menampilkan elemen ketuhanan dan kerohanian. Setakat ini, kami sudah pun memilih 7 lagu untuk dimasukkan dalam album ini. 

“Ada sesuatu yang menarik untuk dikongsi dengan peminat menerusi album ini. Lagu Asma Ul Husna adalah antara lagu terpanjang yang Siti pernah rakam iaitu kira-kira 6 minit,” kata Rozi.

Menjelaskan mengenai penglibatan komposer dalam album ini, Rozi menerangkan bahawa produser untuk album ini adalah Eddie Marzuki yang memberikan 5 karyanya.

“Insya-Allah, album ini akan cuba dipasarkan seminggu sebelum Ramadan. Setakat ini, Siti dah rakam 2 lagu iaitu Ketika Cinta dan Batasku Asaku. Lagu Batasku Asaku merupakan lagu ciptaan Siti sendiri. Kedua-dua lagu ini adalah lagu untuk filem Indonesia bertajuk Perempuan Berkalong Sorban.

“Bercakap mengenai komposer, album ini menampilkan komposer seperti Opick dari Indonesia dan pengarah handalan, Erma Fatima. Selain lagu baru, terdapat 3 lagu cover version iaitu Rasullullah yang pernah dinyanyikan kumpulan Raihan, Selawat Atas Nabi dan lagu yang pernah dinyanyikan Siti pada Konsert Sirah Junjungan.

“Untuk lagu ini, kami mengambil melodinya dan menukar lirik yang baru. Lagu ini adalah ciptaan Kak Erma dan bertajuk Tahajjud Cinta. Sebenarnya, ketika Siti nyanyi lagu tersebut dalam masa 3 hari 3 malam, Siti rasa lagu ini terlalu sedap sehinggakan Kak Erma pun cadangkan kepada Siti untuk merakamkannya,” kata ujar Rozi lagi.

Sementara itu, Rozi turut menerangkan bahawa tahun ini, selepas Tahajjud Cinta Siti akan muncul dengan sebuah album khas dengan Diva Indonesia, Kris Dayanti. Untuk album duo ini, kedua-dua penyanyi handalan itu sudah pun bersetuju merakamkan 6 buah lagu. 

Murai

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: