Rezeki Kotak Kian Terbuka

17 Apr

Oleh Rudy Imran Shamsudin
imran@hmetro.com.my

Rap
DI SAAT industri muzik seberang dilanda deman lagu pop ‘leleh’, satu kumpulan yang ditubuhkan menerusi pertandingan Dream Band 2004, Kotak cuba menentang arus apabila menghasilkan album yang kental dengan konsep rock.

Begitupun, percubaan pertama mereka menemui kegagalan apabila album itu kurang mendapat sambutan. Hakikat ini menimbulkan masalah sehingga menyebabkan penyanyi utamanya Pere, menarik diri.

Tidak mahu berputus asa, anggota yang tinggal iaitu Mario Marcela Handhika Putra (Cela-gitar) bersama Haposan Harianto Tobing (Tobing-drum) meneruskan perjuangan.

Mereka bergabung tenaga dengan pemenang Dream Band 2005, Swasti Sabdastantri (Chua-bass) dan Tantrisyalin Dri Ichiasari (Tantri-vokal).

Ternyata usaha mereka kali ini menampakkan sinar apabila album kedua menampilkan lagu popular Beraksi dan Masih Cinta sudah terjual hampir 20,000 unit di seberang.

Hendak dinilai dari sudut jualan di seberang ternyata album kedua Kotak ini masih lagi berada dalam tahap rendah.

Kerana sambutan baik terhadap album dihasilkan seharusnya mencecah setengah juta unit jualannya di sana.

Namun apa yang membuatkan kumpulan ini yakin dengan karya dihasilkan aialah apabila muat turun menerusi telefon bimbit untuk single kedua Masih Cinta sudah mencecah setengah juta.

Ditemui di sidang akhbar promosi album mereka di Hard Rock Cafe, baru-baru ini, Tobing menjelaskan sewaktu mereka menghasilkan album pertama, nama kotak masih lagi baru.

“Walaupun kami dipilih dari pertandingan Dream Band dan kemudian digabungkan tetapi konsep muzik yang cuba Kotak ketengahkan pengaruhnya tidak besar.

 

 

“Berbeza dengan kumpulan sedia ada kami cuba mengetengahkan muzik rock dalam industri. Kami mahu mempopularkan jalur muzik itu di sana, tetapi penerimaan peminat agak perlahan. Dalam erti kata lain kami cuba memberikan sesuatu berbeza kepada pendengar.

“Cuma sekarang ini barulah ada pendengar yang sudah boleh menerima apa yang ingin kami persembahkan, begitupun ia tidak sepantas seperti kumpulan lain yang mengetengahkan muzik popular dan memang dikehendaki pasaran.

“Pada saya lebih baik lambat penerimaannya tetapi sampai satu tahap kami dapat bertahan lama. Begitupun dalam waktu sama kami percaya apa yang berlaku, rezekinya sudah ditentukan. Cuma sebagai satu kumpulan muzik kami tidak boleh putus asa dan mesti terus berusaha,” katanya.

Di seberang sekarang ini dapat dilihat penampilan wanita dalam kumpulan muzik sudah menjadi satu kemestian dan ia dikatakan menjadi antara faktor penting dalam menarik perhatian peminat. Adakah kemunculan Tantri dan Chua dalam Kotak kerana kumpulan itu harus mengikut keadaan semasa?

“Sebenarnya tidak kerana memang dari asalnya kumpulan Kotak ditubuhkan memang anggotanya dua orang lelaki dan dua orang perempuan.

“Apabila dua anggota meninggalkan kumpulan ini jadi kami membuat keputusan untuk memilih wanita juga sebagai pengganti. Kebetulan apabila pertandingan Dream Band musim keduanya turut menampilkan pemenang wanita jadi kami berasakan lebih baik kami bergabung saja dengan mereka,” kata Tobing lagi mewakili rakan yang lain.

Walaupun baru bergabung setiap anggota kumpulan Kotak tidak berhadapan dengan masalah dalam berkarya.

Jelas Tantri pula setiap daripada mereka mempunyai cita rasa tersendiri dalam muzik, dan sepertinya dia lebih gemar dengan muzik pop dan balada termasuklah yang dipersembahkan Sheila Majid dan Datuk Siti Nurhaliza.

“Kalau Tobing pula dia suka modern rock, Cella suka hard rock atau muziknya yang lebih gelap seperti apa yang dibawakan Marilyn Manson, sementara Chua lebih gemar muzik yang agak sederhana.

“Apabila menghasilkan lagu biasanya kami akan ‘jamming’ bersama dan waktu itu semua idea akan dikeluarkan. Walaupun ada perselisihan sewaktu proses rakaman dijalankan tetapi kami tahu ianya untuk kebaikan.

“Biasanya sebagai satu kumpulan kalau timbul masalah kami lebih senang menghadapinya dengan tenang. Biasanya ada antara ahli kumpulan akan membawa mereka bermasalah keluar untuk membolehkan masalah diluahkan. Biasanya kami tidak akan pastikan perselisihan berlaku berpanjangan,” katanya.

Kehadiran album kedua Kotak di sini, dianggap satu impian menjadi kenyataan. Malah jelas Tantri mereka berasa berbesar hati apabila syarikat rakaman Suria Records (SRC) Sdn Bhd sudi mengedarkan album mereka.

“Pengarah Urusan SRC, Edwin Tan yang menyatakan mahu mengedarkan album Kotak di sini. Sebagai artis baru kami melihatnya sebagai satu peluang besar.

Kami tidak minta banyak, cukup sekadar permulaan muzik kami dapat diterima di sini. Lagipun saya difahamkan irama rock sangat kuat pengaruhnya di sini,” katanya.

Kumpulan ini juga dijadualkan akan menjalani penggambaran klip video untuk single ketiga, Tinggalkan Saja di sini dan mereka berada di Kuala Lumpur bermula 11 April lalu dan akan pulang ke Jakarta pada 17 April ini.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Advertisements

One Response to “Rezeki Kotak Kian Terbuka”

  1. andreto January 20, 2010 at 2:48 pm #

    lagu terbaru kotak ‘Pelan-Pelan Saja’ best siot! i love this band!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: