Belum Cukup Menghiburkan

2 Apr

Oleh Zaidi Mohamad
zaidim@bharian.com.my

RINI dan Obri akur dengan keputusan bahawa mereka tidak lagi bergelar pelajar AF7.

Pengetua dan pengajar AF7 terus memerah otak untuk mantapkan persembahan pelajar

TIGA minggu bersiaran, pelajar dari Kuching, Sarawak, Mohd Hafiz Mohd Suip atau Hafiz terus dipuji melambung seiring dengan bakat semula jadinya dalam bidang nyanyian. Berikan apa saja genre lagu, nescaya pelajar Akademi Fantasia musim ketujuh (AF7) ini pasti membuat kejutan dan mendapat sorakan gemuruh.

Adlin Aman Ramlie sendiri menyifatkan Hafiz dilahirkan dengan bakat yang boleh dibanggakan. Malah sejak konsert AF7 minggu pertama lagi, pengkritik tetap itu melihat Hafiz sebagai penyanyi amatur yang cukup selamba, asli dan serba boleh.

Malahan Adlin berpendapat jejaka berambut kerinting itu berpotensi ditabalkan sebagai juara AF7. Pendapat sama turut dipersetujui dua lagi pengkritik, Datuk Khatijah Abu Hassan dan Profesor Madya Khairil Johari Johar.

Mungkin terlalu awal untuk mengiyakan apa yang diharapkan oeh Adlin, namun jika benar, pengundi dan peminat Hafiz perlu terus bersatu untuk memastikan undi terhadapnya terus kebal dan tidak pecah.

Namun begitu, seorang lagi pelajar AF7, Isma dilihat antara saingan sengit kepada Hafiz biarpun jelas dan nyata di sini suaranya tiada kelainan dan mempunyai persamaan dengan suara Datuk Siti Nurhaliza.


KEHADIRAN Anggun memberi semangat kepada pelajar AF7.

Untuk minggu ketiga, pelajar AF7 ditugaskan menyanyikan lagu retro dan pengetuanya sendiri, Datin Seri Tiara Jacquelina menjelaskan sasaran dan fokus minggu ini berjaya. Pendekatan lain turut diwujudkan antaranya seperti menyediakan borang penilaian diri pelajar yang disusuli dengan post mortem.

“Minggu ketiga pihak kami memilih corak pembelajaran berbeza kerana setiap pelajar belajar menghayati mesej di sebalik lirik lagu terlebih dulu sebelum diteruskan dengan pemahaman terhadap melodi lagu itu sendiri. Ia diikuti dengan melengkapkan persembahan itu dengan tarian dan apa yang dirasakan sesuai serta patut.

“Secara peribadi, saya terkejut melihat ada di antara pelajar saya sudah keluar dari kepompong kerana kaedah yang dilaksanakan minggu ketiga. Selain borang penilaian diri, kami juga memilih pelajar cemerlang pada setiap minggu sepanjang berada di dalam Akademi selain persembahannya di konsert,” katanya.

Sementara itu, graf persembahan pada konsert minggu ketiga dilihat pada kadar biasa saja. Hanya segelintir pelajar saja yang dilihat bagus dan selebihnya agak membosankan.

Isma mencatatkan jumlah peratus yang tinggi sebelum persembahan bermula dengan 22 peratus dan selepas undian ditutup, dia masih mengungguli carta dengan 16 peratus diikuti Hafiz 13 peratus. Demi memberi penghormatan kepada usaha program Earth Hour dalam usaha mengurangkan kesan pemanasan global, Dewan Sri Putra, Bukit Jalil turut bergelap buat beberapa ketika.

Ironinya, Isma kini sedang berentap di AF7 manakala adiknya, Tomok di One In A Million musim ketiga. Apakah kedua beradik ini mampu mencipta kejayaan dan ditabalkan juara untuk pertandingan masing-masing. Semuanya masih belum dapat dipastikan kerana apa saja boleh terjadi jika sudah namanya program realiti.

Diuruskan di bawah AESB

EKORAN penutupan syarikat Maestro Talent Management Sdn Bhd mulai 1 April 2009, pelajar AF7 yang tersingkir secara automatik kini diuruskan di bawah Astro Entertainment Sdn Bhd (AESB). Selepas Adila yang tersingkir pada minggu kedua, nasib tidak menyebelahi Obri dan Rini pada minggu ketiga apabila kandas daripada meneruskan misi sebagai pelajar AF7.

Penyingkiran dua pelajar sekali gus sudah dirancang Astro sejak awal. Rini bagaimanapun menganggap penyingkirannya sebagai bermaruah kerana sudah membuat persembahan yang baik menerusi lagu Seloka Cinta Remaja nyanyian asal Allahyarhamah Seha.

“Saya pernah merakamkan album bersama kembar saya, Rina tapi nasib tak menyebelahi kami kerana album itu tersadai. Harapnya selepas ini, kalau ada rezeki membikin album dengan Rina, saya pastinya tidak akan menolak,” kata Rini.

Seperti dijangka, Obri yang dilihat tidak memberikan persembahan memberangsangkan sepanjang tiga minggu tidak melihat noktah perjuangannya di AF7 sebagai penamat, malah ia menjadi pembakar semangat untuk meneruskan kehidupan mendatang.

“AF7 adalah pertandingan sulung yang disertai saya dan apa yang diingini ibu sudah saya penuhi. Hasrat ibu untuk melihat saya menggenggam ijazah bidang Ekonomi akhirnya saya makbulkan dan hanya selepas itu baru saya memasuki pertandingan nyanyian (AF7). Kalau saya tidak berjaya dalam bidang nyanyian sekali pun, saya masih ada jaminan dengan segulung ijazah,” kata Obri.

Pilihan Hip

1) Isma

2) Hafiz

3) Zizi

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: