Gosip Liar 'Bunuh' Anith

27 Mar

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my

Rap
BELUMPUN menempuh realiti sebenar dunia artis, namun nama Anith Aqilah Sulaiman Lim atau Anith, 17, dikaitkan dengan pelbagai cerita kurang enak.

Sepanjang perjuangannya menerusi program realiti sensasi terbitan 8TV, One In A Million (OIAM), peserta paling muda ini dikatakan bermusuhan dengan seorang peserta program itu, Pija yang tersingkir pada minggu keempat.

Mereka dikatakan berebut teman lelaki selain sikap keanak-anakan Anith kurang disenangi kebanyakan peserta selain dituduh bermulut celupar.

Barangkali segala kisah negatif yang membabitkannya, memberi kesan terhadap kedudukan Anith dalam OIAM sehingga diumumkan tersingkir pada konsert kelima.

Gadis yang memperoleh 5A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), baru-baru ini, adalah peserta keempat tersingkir selepas Ayu, Han dan Pija yang semuanya adalah peserta wanita.

Penyingkiran gadis mirip wajah Datuk Siti Nurhaliza dan Intan Ladyana itu melenyapkan peluangnya untuk merebut hadiah wang tunai bernilai RM1 juta.

Ia juga menyelamatkan kedudukan lima peserta lelaki Shah Indrawan Ismail (Tomok), 24,

Zulqarnain Jaafar (Nine), 27, Ridzuan Sharifuddin (Rizu), 19, Aweera Noriyissham (Aweera), 18, dan Simon Christopher (Simon) serta tiga peserta wanita Esther Chin (Esther), 21, Fify Ahmad Murshaidi, (Fify), 19, dan

Amylea Azizan (Amylea), 23.

Anith yang dinilai penonton menerusi persembahan lagu Mungkin daripada Anuar Zain pada konsert minggu keempat, ketika sidang media mengakui sedih dengan keputusan itu.

 

 

Bahkan, dia yang sepatutnya memperdengarkan lagu Kerna Kamu dipopularkan Faizal Tahir pada minggu kelima tidak menafikan satu sebab penyingkiran itu berpunca dari gosip liar yang tersebar.

“Sedih, terkejut dalam masa yang sama boleh terima dengan keputusan itu. Selepas ini saya merancang untuk melanjutkan pelajaran pun begitu, minat menyanyi akan diteruskan dan saya akan terus mencari peluang.

“Berhubung penyingkiran ini ada kaitan dengan gosip yang tersebar, saya rasa mungkin kerana sedikit sebanyak kontroversi menjejaskan nama baik saya, sekali gus penonton lebih tertumpu pada gosip berbanding melihat bakat saya,” katanya.

Syafinaz Selamat selaku juri tetap berkata, keputusan itu tidak mengejutkan langsung kerana jika dinilai dari sudut persembahan Anith tidak banyak menunjukkan peningkatan.

“Kami tahu Anith mempunyai suara yang sedap, tetapi dari segi persembahan Anith tidak banyak menunjukkan perubahan berbanding persembahan lain.

“Tiada yang istimewa mengenai persembahan Anith kerana dia tidak menunjukkan kredibilitinya dalam mengubah sesebuah lagu itu menjadi lagunya sendiri. Mungkin faktor usia dan pengalaman membuatkan Anith agak ketinggalan,” katanya.

Selain Syafinaz dan Paul Moss yang bertindak sebagai juri tetap, konsert malam itu turut menampilkan penyanyi berpengalaman Jay Jay sebagai juri undangan.

Selepas, dua persembahannya sebelum ini mendapat komen kurang memberangsangkan Esther akhirnya kembali merampas imuniti daripada penerima sebelum ini, Tomok.

Gadis kelahiran Kota Kinabalu, Sabah ini pernah menjadi peserta pertama yang memperolehi imuniti pada minggu kedua menerusi lagu Better In Time dendangan Leona Lewis.

Keputusan itu diumumkan juri tetap, Syafinaz Selamat dalam program yang disiarkan secara langsung menerusi 8TV, jam 9.30 malam dari Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam, Jumaat lalu.

Semua juri sepakat memilihnya berdasarkan beberapa kriteria, peningkatan vokal, kreativiti dan persembahan energetik ketika membawakan lagu I Won’t Go Home Without You dari Maroon 5.

Sebagai penerima imuniti, Esther terselamat daripada menerima undian khidmat pesanan ringkas (SMS) keluar pada minggu hadapan.

Bagi Esther, penganugerahan imuniti itu memang mengejutkan kerana dia berpendapat ketujuh-tujuh peserta lain membuat persembahan yang bagus.

“Mungkin kerana persembahan saya adalah yang terakhir menjadikannya lebih menonjol dan meriah. Disebabkan itu saya mendapat imuniti. Saya sama sekali tidak sangka sebab minggu lepas saya mendapat komen yang kurang baik dari juri,” katanya.

Peserta lain yang turut menonjol malam bertemakan Opposites Attract yang mewajibkan peserta wanita menyanyikan lagu lelaki manakala lelaki membawakan lagu wanita, semestinya Amylea.

Dengan lagunya I’m Yours yang dipopularkan Jason Mraz. yang baru saja menjayakan konsert di Stadium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini. Termasuk Nine dengan lagunya Karma (Cokelat) serta Rizu (Mercy/Duffy).

Manakala, persembahan Tomok melalui lagu Gantung (Melly Goeslow) mendapat kritikan juri kecuali Jay Jay begitu juga Fify (Pria Terhebat/Sheila On 7) dan Simon (When You’re Gone/Arvil Lavigne).

Sementara, Aweera pula mengundang kekeliruan apabila memilih untuk mendendangkan lagu Tiada Lagi yang pernah dipopularkan Mayang Sari dan Amy Search.

Aweera menjelaskan: “Walaupun lagu ini pernah dinyanyikan Amy Search, tetapi ia sebenarnya adalah lagu asal Mayang Sari.”

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: