Mawi Mula Minat Bidang Teater

20 Mar

Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my

Mawi

WALAUPUN hanya diberikan peranan sebagai penyanyi yang akan menyajikan lagu-lagu ketuhanan dalam menjayakan teater muzikal Sirah Junjungan-Tahajud Cinta yang sedang berlangsung di Istana Budaya sehingga Ahad ini, Mawi tetap memasang impian untuk mencuba berdiri di pentas teater sebagai pelakon suatu hari nanti.

“Memang peranan saya cuma sedikit saja dan saya hanya perlu menyanyikan lagu-lagu berunsur ketuhanan dan selawat ke atas nabi junjungan kita dalam pementasan itu.

“Tetapi sekiranya suatu hari nanti sekiranya saya betul-betul sudah bersedia pasti saya akan mencuba untuk menjadi salah seorang daripada pelakon teater.

“Bidang seni ini luas dan alangkah baiknya sekiranya kita dapat mencuba pelbagai bidang dan ia tidak menjadi satu masalah. Kalau tak mencuba kita tidak akan tahun sejauh mana bakat yang dikurniakan Tuhan,” katanya.

Dalam Sirah Junjungan nanti, Mawi akan menyanyikan lima lagu ketuhanan termasuk selawat ke atas junjungan Nabi Muhamad SAW yang pernah dipopularkan oleh Rabbani dan Raihan.

“Alhamdulillah, lagu seperti ini saya tidak kekok untuk menyanyikannya kerana sejak dulu lagi saya sering menyanyikan lagu seperti ini, namun tidak bererti saya boleh mengambil mudah untuk membawakan lagu seperti ini.

“Apa yang penting bagi saya lagu-lagu ketuhanan itu harus sampai dan menusuk di dalam diri penonton yang menonton agar kita lebih menjiwai keistimewaan yang dimiliki Rasulullah SAW,” katanya yang diarahkan oleh Eirma Fatima.

Menurut Mawi, kisah penting yang berlaku ke atas Rasulullah SAW semasa dalam mengembangkan dan memperjuangkan syiar Islam, sudah diketahui semasa di bangku sekolah lagi, namun apabila ia dipentaskan ia sesuatu yang istimewa dan harus ditonton.

“Teater ini adalah satu fakta yang benar, walaupun sebelum ini kita pernah mendengar kisah nabi melalui buku semasa di sekolah, namun ia tetap berlainan apabila dipentaskan di pentas teater, secara tidak langsung kisah itu dapat mengimbas kembali dan kali ini ia dapat disaksikan secara visual dan pergerakan yang benar.

“Saya rasa teater ini cukup istimewa lebih lagi ia dipentaskan masih dalam bulan Rabiulawal yang menjanjikan pahala yang besar apabila kita melakukan amal ibadat,” katanya yang akan menemui penonton pada 21 Mac ini dan Amy Search pada 22 Mac.

Info

Sirah Junjungan II – Tahajud Cinta

Konsep: Muzikal Islamik

Tarikh Pementasan: 9 – 22 Mac 2009

Lokasi: Panggung Sari, Istana Budaya

Penerbit: Yayasan Karya Seni Prihatin Malaysia

Skrip/Arahan: Eirma Fatima

Pelakon: Ahmad Yatim, Vanidah Imran, Mazlan Tahir, Aman Graseka, Sahronizam Noor, Jesse Lim dan Rebecca Nur Islam

Artis Undangan: Jamal Abdillah (9 – 14 Mac), Datuk Siti Nurhaliza Taruddin (18 – 20 Mac), Mawi (21 Mac) dan Amy Search (22 Mac)

Pemuzik: Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK)

Tiket: RM30, RM50, RM80, RM100 dan RM150

Tempahan: 03-4149 8600/ 03-4142 8035

Laman web: http://www.yayasan senikarya.com

Berita Harian

Advertisements

One Response to “Mawi Mula Minat Bidang Teater”

  1. hisham March 22, 2009 at 2:52 pm #

    npe x bt pertndngn mnyanyi bwah 16 thn..
    sy tringn nk mnyrtai klau tv3 bt pertandingn trsbt..
    sy hrp tv3 dpt mmbt prduan mnyanyi antra bwh 16..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: