Koleksi Moden Mysterious Desire

21 Feb

Oleh Siti Nur Almizan Aripin
snur@nstp.com.my

Fabrik mewah diserikan tampalan renda hitam membangkitkan aura moden klasik pada busana.

Bagi memastikan rekaan kelihatan seiring zaman, Rizman Ruzaini selitkan unsur moden pada pola pakaian menggunakan teknik drapping dan inseam

MERAH tona garang penuh berahi. Merah juga tergolong dalam kumpulan warna asas yang mempunyai kuasa hebat sehebat auranya.

Kuasa dimiliki merah juga membuatkan pereka muda berbakat besar, Rizman Nordin dan Wan Ruzaini Wan Jamil yang terkenal melalui label Rizman Ruzaini memilih rona menjerit itu untuk koleksi Mysterious Desire.

Sehebat orangnya, misteri cuba dirungkai dua lelaki bersahabat baik itu penuh nilai artistik dan sejarah. Semua diolah berlandaskan idea asal iaitu pakaian Joker, penghibur istana pada zaman Victoria digabung bersama ilham dari era Baroque.

Rizman berkata, padanan merah dan hitam dipilih selepas melakukan penyelidikan terhadap kehidupan gelap Joker yang juga individu lelaki tapi dikasi kemaluan untuk membolehkan mereka bergelar penghibur istana pada lewat 1800an.

“Mereka sentiasa mengenakan pakaian yang cantik dan bersolek sempurna seperti wanita tapi warna hitam jelas menggambarkan jiwa mereka penuh kehibaan manakala merah pula memperlihatkan kemarahan serta kelantangan mereka melawan arus duniawi.


Potongan sederhana tetap menyerlah hasil olahan berani Rizman Ruzaini.

“Itulah keunikan yang cuba kami tonjolkan melalui koleksi Mysterious Desire selain cuba membuktikan bahawa inspirasi fesyen datang daripada bermacam benda. Justeru, sebagai pereka fesyen, kami perlu berfikir luar kebiasaan supaya setiap rekaan yang terhasil lebih menyerlah,” katanya.

Rekaan Mysterious Desire mementingkan bayangan (silhouette) dan kebanyakan mempunyai potongan seperti gaun golongan bangsawan ketika itu yang penuh unsur mewah.

“Gaun dihasilkan penuh renda manakala lengannya direka potongan puff kerana ia paling hangat zaman itu. Selebihnya, kami garapkan ia menggunakan material berkualiti seperti Bridal Dutchess Satin dari Itali bersama renda Perancis.

“Bagaimanapun, kami tidak mahu digelar copycat dengan meniru potongan asal setiap gaun bulat-bular. Jadi bagi memastikan ia kelihatan seiring zaman, kami selitkan unsur moden pada pola pakaian menggunakan teknik drapping dan inseam,” katanya.

Koleksi yang pertama kalinya dipersembahkan di khalayak pada Minggu Fesyen Antarabangsa Malaysia (Mifa) 2008 lalu menggunakan penyanyi versatil, Ning Baizura sebagai muse.

“Ketika itu, Ning mengenakan gaun Bustier yang cukup popular zaman itu khusus untuknya. Lebih istimewa, korset dikenakan Ning diperincikan dengan sulaman manik, tampalan renda dan bertatahkan batu permata Swarovski,” kata Rizman sebelum mengakhiri perbualan petang itu.

PROFIL: Rizman Ruzaini Pereka fesyen muda Rizman Nordin dari Bukit Bendera, Pulau Pinang dan Wan Ruzaini Wan Jamil dari Kamunting, Taiping, Perak mengasaskan rekaan fesyen menggunakan label Rizman Ruzaini

Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Senireka Fesyen, UiTM Shah Alam

Melakar nama melalui pertandingan fesyen Jarum Berlian 2003, Trofi Pesona Pengantin 2004 dan Mifa8, 2007

Rizman & Ruzaini menjadi pilihan ramai selebriti dan kenamaan antaranya Ziana Zain, Datuk Siti Nurhaliza, Erra Fazira, Zahida Rafik, Fazura, Noryn Aziz, kerabat Selangor, Johor, Terengganu dan Pahang.

Mereka boleh dihubungi di talian 017 4766 004 atau emel rizman_ruzaini@yahoo.com. Boleh juga layari laman web http://www.rizmanruzaini.blogspot.com untuk maklumat lanjut.

Berita Harian

Advertisements

One Response to “Koleksi Moden Mysterious Desire”

  1. kamal adli November 1, 2010 at 10:18 pm #

    asskum,nk tnye mcm mne nk buat tudung muslimah????????????
    tlng hntr gmbr kt sye blh x sbb ade assigment nk kna buat tudung………………
    TQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: