Erma Cadang Tubuh Sukarelawan

4 Feb

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap
SEKADAR meluahkan simpati dan melihat dari jauh penderitaan warga Palestin yang menjadi mangsa kekejaman tentera Israel di Semenanjung Gaza, tidak akan mengubah nasib mereka yang malang itu.

Justeru, atas dasar kemanusiaan sejagat, Yayasan Seni Karya Prihatin Malaysia (YSKPM) dengan kerjasama Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KPKKW), Istana Budaya (IB) dan lebih 150 penggiat seni tanah air bergabung merealisasikan misi amal yang dinamakan Doa Buatmu Palestin.

Ia berlangsung selama dua hari di Laman Baiduri, bermula Sabtu lalu khusus mengumpul dana bagi mengisi Tabung Palestin.

Ternyata, hujan renyai-renyai, diikuti hujan lebat sejak jam 6 petang kelmarin tidak sedikit pun mematahkan semangat artis tempatan dan AJK YSKPM untuk meneruskan misi yang cukup mulia itu berjalan lancar seperti direncanakan.

Malah, kempen itu juga berjaya menarik lebih 10,000 pengunjung membanjiri Laman Baiduri IB sepanjang dua hari kempen itu berlangsung. Antara yang menjadi tumpuan ialah persembahan artis dan acara lelong barangan selebriti.

Presiden YSKPM, Erma Fatima Rahmad, berkata, kutipan sepanjang dua hari kempen itu hampir mencecah RM100,000 dan ia akan disalurkan ke Tabung Palestin di Wisma Putra.

“Kejayaan kempen ini kerana kerjasama barisan artis tempatan yang bersusah- payah menjayakan acara ini tanpa sebarang bayaran. Pada hari pertama, kutipan yang terkumpul dari jualan tapak gerai ialah RM30,000 dan sumbangan orang persendirian RM18,000. Kutipan terus meningkat pada hari kedua.

“Saya cuma tidak puas hati dengan majlis solat hajat yang dianjurkan pada malam penutup ini yang tidak mendapat sambutan golongan artis dan penggiat seni berbanding persembahan hiburan,” katanya.

Tidak cukup dengan itu, Erma berkata, pihaknya bercadang menubuhkan jawatankuasa tentera yang juga pasukan sukarela khusus yang membabitkan golongan artis pada tahun ini.

“Idea itu timbul ketika saya menghantar kertas cadangan kempen ini kepada Ketua Pegawai Eksekutif Celcom, Datuk Seri Shazalli Ramly sebelum ini.

“Saya berasa tercabar apabila beliau memberitahu Gaza bukanlah tempat untuk mengambil gambar apabila kami turut menawarkan diri ke Gaza membantu penduduk Palestin di sana.

“Justeru, saya bercadang menubuhkan jawatankuasa ini secepat mungkin sebagai pasukan sukarela yang bersedia untuk berhadapan dengan sebarang bencana.

“Saya juga tidak mahu artis yang terbabit hanya jadi penyeri sebaliknya mereka dilengkapi dengan latihan dan kemahiran yang lengkap terlebih dulu. Ini kerana saya tidak mahu pihak luar meragui kemampuan golongan artis.

“Saya sendiri menawarkan diri untuk ke sana dan kami juga memerlukan penyertaan profesional seperti doktor untuk membantu misi ini nanti,” katanya.

Malam penutup kempen disemarakkan dengan kehadiran Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Ketua Pengarah Istana Budaya, Mohamed Juhari Shaarani.

Antara artis popular yang mengambil bahagian dalam kempen itu ialah penyanyi Noryn Aziz. Kesibukan merencana agenda seni termasuk memenuhi undangan persembahan di dalam dan luar negara tidak menghalang penyanyi jelita ini untuk mengambil bahagian.

Pada malam penutup, Noryn menyampaikan satu lagu Inggeris, Greatest Love Of All yang dipopularkan Whitney Houston.

“Sebagai penyanyi, saya menggunakan bakat yang dianugerahkan Tuhan ini untuk menghiburkan pengunjung sekali gus menyemarakkan kempen ini.

“Saya juga mengikuti perkembangan menyedihkan di Gaza sejak awal lagi. Mungkin saya hanya berpeluang menyampaikan satu lagu kerana masa tidak mengizinkan tetapi saya berharap ia sebagai tanda sokongan padu kepada kerja amal ini,” katanya.

Penyampai radio Sinar FM dan pengacara, Linda Onn pula tidak ketinggalan turun padang menjayakan kempen amal itu sejak hari pertama karnival berlangsung.

“Semuanya bermula apabila saya menonton berita kekejaman di Palestin pada jam 3 pagi menerusi saluran CNN selepes 15 hari pencerobohan itu berlaku. Saya berasa cukup sedih melihat kanak-kanak kecil yang sebaya dengan anak saudara saya dibunuh dengan kejam sekali.

“Tanpa berfikir panjang, saya terus tampil ke depan untuk bersama artis lain menjayakan misi kemanusiaan ini.

Selepas menjayakan karnival dan lelongan amal anjuran Anugerah Bintang Popular, Berita Harian 2008 untuk mengisi Tabung NSTP Untuk Gaza, Sabtu lalu, saya terus berkampung di IB pula untuk menjayakan misi YSKPM,” katanya.

Linda berkata, dia juga membuka gerai nasi ayamnya, My Mom’s Chicken Rice di Laman Baiduri IB sempena kempen itu.

“Sebahagian hasil jualan kutipan ini diserahkan kepada Tabung Palestin. Saya sekeluarga juga jayakan solat Maghrib, Hajat dan bacaan Yasin pada malam penutup untuk kesejahteraan rakyat Palestin,” katanya

“Terdahulu, pada hari pertama, saya tampil ke pentas untuk membantu meleong baju Datuk Siti Nurhaliza Tarudin yang menjual bajunya untuk kempen berkenaan,” katanya. Acara lain yang menjadi tumpuan pada malam penutup itu ialah melelong baju penyanyi Erra Fazira dan Jamal Abdillah. Dalam keadaan sarat mengandung lapan bulan, Erra tetap hadir ditemani suami, Engku Emran Engku Zainal Abidin.

Pada malam itu, Erra berjaya melelong dua bajunya iaitu rekaan Tom Abang Saufi dengan bidaan RM130 dan satu lagi gaun berwarna merah yang dibida paling tinggi oleh pelakon Zarina Zainuddin dengan harga RM200.

Manakala Jamal yang turut menyampaikan lagu Seroja pada malam itu berjaya melelong jaket miliknya dengan harga bidaan RM350 dan but dengan harga RM250.

Artis lain yang turut melelong barangan milik mereka, Zahida Rafik, Umie Aida, Aleeza Kassim, Tengku Azura, Julia Ziegler, Betty Banafe, Fazli Zainal, Que Haidar, Awal Ashaari, Vanidah Imran, Ika Fancy dan kumpulan jurusolek terkemuka, Izatt Artistic Team (IAT).

Tidak lengkap penganjuran kempen amal tanpa persembahan hiburan daripada artis popular antaranya Fazley, Ramli Sarip, Salamiah Hassan, Rabbani, Ning Baizura, Siti Sarah, Ezlynn, Dafi, Fazli Zainal dan Amy Search.

Tarikan lain ialah 102 gerai artis yang disertai peminat dan menjual pelbagai jualan seperti makanan dan keperluan harian. Artis lain yang hadir memberikan sokongan ialah Dynas Mokhtar, Maya Karin, Baharuddin Omar serta gandingan Fara Fauzana dan Sazzy Falak selaku pengacara majlis.

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: