Artis Lelong Koleksi

31 Jan

Oleh SHAMRAN SARAHAN
shamss@hmetro.com.my

DERMA... Anthony Firdaus (dua dari kiri) turut sama membeli<br> cenderahati di karnival jualan amal dan lelong ABPBH 2008<br> Untuk Gaza, semalam
DERMA… Anthony Firdaus (dua dari kiri) turut sama membeli
cenderahati di karnival jualan amal dan lelong ABPBH 2008
Untuk Gaza, semalam

PETALING JAYA: Berhibur sambil berbelanja dan menderma. Itu gambaran tepat dapat diberi ketika berlangsung karnival jualan amal dan lelong Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2008 Untuk Gaza membabitkan lebih 70 selebriti tanah air, termasuk penyampai radio dan pengacara TV, di Amcorp Mall, di sini, semalam.

Pelbagai koleksi peribadi dan pakaian artis dilelong, termasuk jualan makanan dan kek membabitkan selebriti terkenal, antaranya Datuk Siti Nurhaliza, Anita Sarawak, Sharifah Amani, Ahmad Idham, Aznil Nawawi, Azean Irdawati, Chef Wan dan Jaclyn Victor.

Hasil jualan dan lelongan itu akan disalurkan ke Tabung NSTP Untuk Gaza anjuran The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP).

Peniaga, Ab Majid Bujang, 50, yang membeli baju lelong milik Datuk Siti Nurhaliza dan Anita Sarawak bernilai RM750, berkata, pembabitan artis membuat kerja amal dalam karnival berkenaan seharusnya membuka mata banyak pihak supaya turut sama memberi sumbangan kemanusiaan mangsa perang di Semenanjung Gaza, Palestin.

Katanya, kesempatan berhibur sambil beramal itu juga patut dimanfaatkan orang ramai, terutama di kalangan generasi muda untuk turut sama memberi sumbangan mereka.

“Dengan hanya membeli air minuman saja, ia sudah cukup bermakna kerana wang itu akan disumbangkan ke Tabung NSTP.

“Berbaloi berbelanja di sini bersama anak dan isteri. Selain dapat membeli baju artis kegemaran mereka, wang yang saya keluarkan itu saya tidak laburkan dengan sia-sia,” katanya yang datang bersama isteri, Nor Shamsida Mohd Nor, 50 dan anak sulung, Nadia Syima, 22.

Suri rumah, Hasmidar Yahya, 25, berkata karnival itu diadakan tepat pada masanya dan wajar dilangsungkan secara besar-besaran.

“Tambah pula jika ia membabitkan artis, ia boleh menarik perhatian ramai, terutama di kalangan peminat mereka. Ini satu cara bagus untuk menarik golongan muda datang menghulur bantuan dan sumbangan mereka.

“Saya sendiri datang ke sini bukan setakat untuk berjumpa artis, sebaliknya ingin sama menghulur bantuan walaupun tidak seberapa,” katanya.

Manakala, Nurulhana Ting Abdullah, 43, berkata selain menyampaikan mesej keamanan dan misi kemanusiaan terhadap mangsa keganasan Israel di Palestin, karnival berkenaan sewajarnya menjadi titik tolak bagi memberi kesedaran kepada orang ramai.

“Jika tidak mahu berbelanja pun tidak apa, memadai datang dan memberi sokongan. Ia sudah cukup bermakna dan dapat menyampaikan mesej sewajarnya,” katanya.

Karnival yang bermula dari jam 10 pagi hingga 6 petang itu menyediakan 25 tapak jualan dan lelongan dan berjaya menarik kira-kira 10,000 pengunjung.

Hadir memeriahkan karnival, Ketua Pegawai Eksekutif NSTP, Datuk Anthony Firdaus Bujang dan Ketua Pengarang Kumpulan NSTP, Datuk Hishamuddin Aun.

Hingga jam 2 petang semalam, kutipan jualan dan lelong mencecah RM30,000. Lelongan tertinggi bernilai RM4,000 iaitu baju milik Anita Sarawak yang dibeli oleh Chef Wan.

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: