Siti Turut Boikot Produk AS, Kecam Israel

15 Jan

Teks & Foto oleh Haswari Ali

KUALA LUMPUR, 15 JAN 2008:   Kekejaman puak Israel terhadap masyarakat Islam di Selatan Gaza turut mendapat perhatian penyanyi tersohor negara, Dato’ Siti Nurhaliza yang begitu sedih dengan pencerobohan serta pembunuhan rakyat yang tidak berdosa.

Bukan saja menyokong saranan kerajaan untuk memboikot produk atau jenama dari Amerika Syarikat (AS) yang disalurkan kepada regim Yahudi itu, malahan penyanyi yang baru lahir dengan album Lentera Timur itu turut mengharapkan agar peminatnya dapat memberikan maklum balas serupa.

“Memang sekarang Siti tengah boikot produk Amerika Syarikat. Dulu Siti selalu juga minum di Starbucks atau makan di McDonald’s, tapi sekarang tidak lagi. Siti dah mula memboikot produk mereka. 

“Sebenarnya Siti tak sanggup melihat kekejaman mereka. Siti selalu baca menerusi surat khabar dan saksikannya di TV. Melihat kanak-kanak kecil dan nyawa yang tidak berdosa dibunuh, itu adalah terlalu kejam.

“Siti tak sanggup. Dalam hati Siti selalu berdoa, Ya Allah.. Kau turunkanlah bala kepada Israel. Itulah yang dapat Siti mampu lakukan. Jadi sama-samalah kita berdoa, semoga rakyat Palestin akan dilindungi,” katanya.

Siti berkata demikian kepada pihak media, selepas pelancaran Lentera Timur di Dewan Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Razak, di sini petang semalam yang turut dihadiri suami tercinta, Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa (Datuk K), ibu bapa dan keluarga terdekat.

Hadir sama komposer dan penulis lagu yang turut terbabit dalam penerbitan album ini antaranya, Habsah Hassan, M Nasir, Fauzi Marzuki, Pak Ngah, Kahiril Johari Johar dan Zubir Ali.

Beliau turut menyampaikan sumbangan derma berbentuk wang tunai kepada akhbar Berita Harian dan Utusan Malaysia yang mewaikili syarikatnya, Siti Nurhaliza Production (M) Sdn Bhd (SNP) bagi membantu mangsa perang terbabit.

Jelasnya, tindakan memboikot yang dilakukannya itu adalah salah satu cara terbaik untuk menunjukkan keprihatinan rakyat negara muslim terhadap jenayah terbesar Israel. 

Difahamkan, selain sumbangan daripada syarikatnya itu, Siti dan Datuk K turut sama menghulurkan bantuan kewangan secara peribadi kepada mangsa peperangan itu.

“SNP sudah asingkan agihann ini. Kami memang mempunyai tabung untuk tujuan kebajikan. Malah Siti tidak akan menolak kalau ada persembahan amal bagi membantu rakyat Palestin,” katanya .

Lentera Timur selit live strings

Sejak dipasarkan, hujung tahun lalu, album kontemporari tradisional Siti, Lentera Timur telah berjaya mengutip angka jualan 10,000 unit.

Jauh disudut hati, Siti ingin memastikan agar album itu boleh dijual lebih banyak meskipun sedar kegawatan ekonomi dan gangguan pasaran muzik global sedang berlaku.

“Siti percaya, dalam masa 6 bulan pasti Siti akan dapat mencapainya. Bagi Siti  kelahiran album ini pada masa yang sama dapat merancakkan kembali industri muzik tempatan. Siti tahu untuk capai jumlah 100,000 unit macam dulu bukan senang,” ujarnya.  

Untuk mencapai impiannya itu, dia akan membuat banyak promosi di stesen radio, TV dan media cetak. Malah, Siti sendiri begitu teruja untuk sama-sama turun padang untuk bertemu peminat setianya yang selama ini telah banyak menyokong kejayaannya tanpa jemu.

“Untuk album ini, Siti akan kerap membuat kemunculan di khalayak umum. Mungkin persetujuan bersama Jaya Jusco adalah langkah paling terbaik untuk bertemu mereka dan memprosikan album inii,” katanya.

Sebanyak 9 buah lagu yang dimuatkan dalam Lentera Timur adalah hasil daripada komitmen para penerbit menerusi bengkel Cipta Ekspres MACP-Berirama Malaysia Bersama Siti Nurhaliza yang diadakan di Port Dickson, Januari tahun lalu.

Kualitinya menjadi keutamaan dalam semua aspek penerbitan album ini termasuk menggunakan live strings bagi semua lagu.

“Memang Siti sangat berpuas hati dengan penghasilannya yang terbaik untuk album ini. Begitu juga dengan kualiti kulit album dan rekaan kulit album ini. Kos untuk menghasilkan album sepenuhnya dengan live strings mencecah RM100,000. Tapi tak apa, selagi Siti berdaya, Siti akan jaga kualiti album Siti. Ia juga untuk kepuasan peminat.

“Mungkin selepas ini Siti akan lahirkan sebuah album dengan iringan muzik orkestra pula,” katanya.

Idam konsert besar tahun ini

Menyedari dirinya masih dihargai, Siti berharap agar 2009 memberikan sinar untuknya meneruskan hasrat bagi melangsungkan sebuah konsert terbesar. 

“Ya, sebuah konsert besar seperti yang pernah Siti buat dulu. Kalau boleh Siti mahu lebih ramai penonton dapat datang menyaksikannya. Bagaimanapun semuanya itu masih dalam perbincangan.

“Siti mahu pastikan konsert itu berjaya, sebagaimana konsert Siti yang lepas-lepas. Siti sudah memikirkan lokasinya, tetapi masih belum dipastikan lagi. Semuanya masih dalam kertas kerja,” katanya yang semakin anggun dan langsing.

Murai

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: