Kenali Gaya: Potongan Baju Tentukan Imej Badan

14 Dec

Kebaya Malindo mengelak tubuh nampak gempal manakala efek seperti kipas dibuat pada leher jadi titik tumpu baju

Soalan :
SAYA berusia 27 tahun dan bakal melangsungkan perkahwinan awal tahun depan. Ketika majlis persandingan di sebelah pihak saya (perempuan), saya merancang untuk menempah sepasang baju dan sepasang lagi untuk dipakai ketika bersanding di pihak lelaki. Untuk makluman, saya berkulit cerah, tinggi 157 sentimeter (sm) dan memiliki bentuk tubuh pear (ukur lilit pinggang sekitar 30 sm dan pinggul 38 sm). Saya bercadang untuk menggayakan kain renda berwarna keemasan pada majlis saya dan renda warna krim bersama songket coklat ketika majlis di pihak lelaki.

Adakah pilihan warna itu akan menampakkan saya gempal? Harap saudara dapat melakarkan fesyen sesuai untuk saya yang bertudung.

Anonymous, melalui e-mel

Jawapan:
Bagi menghasilkan busana perkahwinan, pemilihan warna bukan satu masalah atau faktor yang membuatkan anda kelihatan gempal.

Sepatutnya anda memilih warna sesuai tona kulit dan tema majlis, serta suasana dan faktor sekeliling majlis itu. Untuk mengelakkan anda kelihatan gempal pastikan anda mendapatkan rekaan baju sesuai potongan badan.


Jovian Mandagie

Potongan sesuatu baju itu akan menentukan imej badan anda pada hari perkahwinan kelak. Sebaik-baiknya buat gaya baju yang banyak menutup kekurangan badan dan lebih menonjolkan bahagian yang dirasakan menjadi aset anda.

Lakaran kali ini dibuat berkonsepkan Malindo, inspirasi daripada pertembungan gaya dari Malaysia dan Indonesia. Potongan kebaya dibuat tidak terlalu pendek tapi menutupi bahagian pinggul yang bersaiz besar.

Supaya kekurangan badan anda terlindung dari pandangan mata, efek seperti kipas dibuat pada leher pula menjadi titik tumpu pada baju.

Padanan kain renda dan songket sudah tentu menaikkan seri baju anda namun pastikan kedua-dua bahan tidak diadun keterlaluan sehingga menimbulkan kekusutan pada mata pengunjung yang hadir.

PROFIL: Jovian Mandagie

Usia : 22 tahun

Kelulusan : Ijazah Sarjana Muda Fesyen, Universiti Lim Kok Wing

Pereka muda ini sering menjadi bualan kerana cetusan ilhamnya yang segar berinspirasikan gaya Malindo. Dia juga sering terbabit menghasilkan persalinan untuk selebriti terkenal antaranya Datuk Sharifah Aini, Datuk Siti Nurhaliza, Linda Onn, Misha Omar, Amber Chia, Kris Dayanti dan Rossa.

Sebarang pertanyaan, hubungi Jovian di Jovian Mandagie, 95, Jalan Telawi, Bangsar, Kuala Lumpur atau 03-22844095.

INFO:Jika anda mempunyai kemusykilan mengenai fesyen sesuai dengan diri atau majlis yang hendak dikunjungi, ruangan ini mungkin dapat membantu. Hantarkan masalah anda untuk dijawab pereka fesyen berlainan setiap minggu melalui emel di bminggu@bharian.com.my atau pos ke alamat Berita Minggu, Berita Harian Sdn Bhd, Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau faks ke 03-22822425.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: