Debaran 20 Disember

23 Oct

Oleh Farihad Shalla Mahmud
farihad@bharian.com.my

Mawi dan Ikin.

Mawi tunai janji umum tarikh perkahwinan dengan Ekin pada sidang akhbar

TERBONGKAR sudah rahsia yang dulunya digenggam kemas. Segala-galanya yang selama ini menjadi teka-teki dan tanda tanya terlerai satu demi satu. Kelmarin, di atas pentas Theatrette, Palace Of The Golden Horses, pasangan kekasih Mawi dan Ekin membawa perkhabaran indah yang mungkin dinanti-nantikan peminat mereka.

Mengulangi kembali sejarah dua tahun dulu yang pernah dilakukan Datuk Siti Nurhaliza dan suaminya Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa, Mawi mengikuti jejak pasangan itu dengan mengadakan sebuah sidang media khas untuk mengumumkan tarikh pernikahan mereka.

Ibarat pepatah lembu dipegang pada tali, manusia dipegang pada janji, Mawi nyata menunaikan janjinya sebelum ini yang mahukan semua media berkumpul bersama-sama dan mendengar sendiri tarikh perkahwinan mereka yang sahih menerusi mulutnya sendiri.

Hasil perbincangan dengan keluarga kedua-dua belah pihak, Mawi dan Ekin sepakat memilih tarikh 20 Disember sebagai hari pernikahan.

“Tarikh 20 Disember itu sebenarnya tidak membawa sebarang makna apa-apa cuma kebetulan tarikh itu jatuh pada cuti sekolah. Senang saudara mara nak datang. Selepas majlis akad nikah, sebelah malamnya pula iaitu di Stadium Tertutup JB akan berlangsung majlis kenduri sebelah pihak perempuan.


MAWI dan Ekin menunjukkan contoh kad undangan majlis perkahwinan kepada media.

“Ada dua lagi majlis resepsi yang akan berlangsung selepas itu iaitu untuk pihak saya, majlisnya akan berlangsung di Dewan Felda Taib Andak dan pada tahun depan, akan ada satu lagi majlis resepsi istimewa yang akan diadakan di Palace Of The Golden Horses. Nampaknya dua tahun berturut-turut majlis perkahwinan saya berlangsung,”ujar Mawi berseloroh.

Walaupun jumlah dulang hantaran sudah ditetapkan iaitu 11 dulang berbalas sembilan dari pihak lelaki, Mawi berkata bagaimanapun, jumlah wang hantaran masih belum dapat diputuskan.

“Saya ada juga bertanyakan hal ini kepada keluarga Ekin tetapi mereka menyerahkan bulat-bulat kepada saya. Jadi perkara ini sehingga kini masih belum dapat diputuskan. Nanti, apabila kata sepakat sudah dicapai, kami akan maklumkan kepada anda semua,” janji penyanyi Langit Biru ini.

Seperti pasangan selebriti lain yang bakal mendirikan rumah tangga, Mawi dan Ekin juga teringin menzahirkan majlis bersejarah mereka itu dengan pelbagai konsep menarik.

“Untuk rumah Ekin nanti, konsep yang dipilih adalah moden kontemporari. Sementara di rumah saya pula akan menonjolkan konsep Jawa. Dan di Palace Of The Golden Horses Januari depan, kami sepakat memilih tema Arab. Nampak menarik serta lain daripada yang lain,” dedah Mawi sambil dipersetujui Ekin di sebelahnya.

Empat majlis yang dirancang ditambah dengan sebuah konsert khas serta membabitkan hotel mewah dan stadium sebagai lokasi sudah cukup menggambarkan betapa hebatnya majlis perkahwinan pasangan ini nanti. Apakah ini sememangnya sudah dirancang Mawi lebih awal untuk menunjukkan bahawa perkahwinan mereka ini memang layak untuk digelar ‘wedding of the year’.

“Bukan itu niat kami apabila mengadakan majlis resepsi yang berbeza-beza. Kalau hendak diikutkan, saya lebih suka buat majlis yang ringkas dan laksanakan apa yang wajib. Tapi itulah, kedudukan saya membuatkan saya tidak mampu untuk berbuat demikian.

“Memang sukar apabila berdepan dengan situasi begini. Kalau buat majlis ringkas, ada tuduh saya kedekut. Buat majlis besar-besaran, orang kata hendak menunjuk-nunjuk pula. Serba tak kena jadinya. Tapi, saya perlu mengikut arus dan majlis ini dibuat untuk meraikan semua pihak seperti keluarga, media, rakan-rakan dan peminat,” ujar Mawi.

Bukan semua ditaja

ADAT orang popular, pastinya hari bersejarah Mawi itu nanti bakal mendapat penajaan daripada pelbagai pihak. Bukan saja dari segi busana pengantin, malah merangkumi pelbagai aspek seperti katering, pelamin, mekap dan sebagainya.

Namun, saat diajukan pertanyaan ini, Mawi berkata, tidak semua majlis perkahwinan mereka ditaja sepenuhnya.

“Ada juga yang kami keluarkan duit sendiri,” tegas Mawi yang mengenakan sepasang sut berkolar Nehru rona krim hasil ciptaan pereka fesyen kegemarannya, Bon Zainal. Ekin petang itu begitu anggun dengan blaus hijau dan berseluar rekaan Michael Shu.

Sidang media yang dipancarkan secara langsung menerusi Astro Awani itu juga menyaksikan Mawi melenyapkan segala spekulasi yang mendakwa dirinya menerima bayaran hasil daripada menjual hak eksklusif perkahwinannya kepada Astro dengan nilai RM5 juta. Sambil menyifatkan dakwaan itu tidak berasas, Mawi berkata, kolaborasinya dengan stesen televisyen berbayar itu bukan bersandarkan wang ringgit.

“Mana mungkin saya meminta bayaran sebanyak itu. Itu semua tidak benar dan hanya spekulasi. Persetujuan saya untuk memberikan hak eksklusif itu hanyalah kerana ingin membalas budi stesen berkenaan yang selama ini banyak membantu meningkatkan lagi kerjaya seni saya,” jelas pemuda berusia 27 tahun ini.

Kenyataan ini turut dipersetujui Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn Bhd, Zainir Aminullah.

Katanya, tujuan mereka menjadi penyiar rasmi untuk majlis perkahwinan Mawi adalah sebagai tanda sokongan terhadap bekas juara Akademi Fantasia 3 itu.

“Hasrat kami adalah untuk memberikan yang terbaik buat peminat Mawi dan pelanggan kami. Kebetulan Mawi sendiri adalah produk daripada Astro. Lagipun, keempat saluran kami iaitu Ria, Prima, Awani dan Oasis bakal menerbitkan program khas sempena perkahwinan ini dan jumlahnya juga memang cukup besar,” katanya sekali gus menoktahkan spekulasi yang bertiup kencang sebelum ini.

‘Ekin sempoi, buat ibu ketawa’

DIPISAHKAN jarak lebih berjuta batu bukanlah halangan buat pemilik nama penuh Asmawi Ani untuk meluahkan hasrat hati untuk menjadikan Ekin permaisuri hidupnya. Cukup mengejutkan buat si gadis apabila sang arjunanya itu melamarnya menerusi telefon di saat dia sedang berada di bumi Syria bagi menjalani penggambaran program kembara, Mawi di Bumi Anbia.

“Masa tu kami sedang berbual, tiba-tiba Mawi mengajak saya berkahwin pada Disember ini. Masa itu memang terkejut sebab tak sangka dia boleh melahirkan hasratnya secara spontan sebegitu,” cerita Ekin sambil tergelak kecil.

Sambung Mawi pula, ucapan itu lahir daripada hatinya yang tulus ikhlas apatah lagi apabila mendapati Ekin adalah gadis yang dicari-carinya selama ini.

“Selesai menjalani penggambaran, saya pun telefon dia untuk melepaskan rindu dan dalam rancak berbual tiba-tiba saya kata kepadanya, jom kita kahwin Disember depan. Tak adalah formal sangat. Semuanya berlaku secara spontan.

“Apabila pulang saja dari Syria, saya pun menyatakan hasrat itu kepada kakak saya dan pada bulan Jun lepas kami sekeluarga berkunjung ke rumah Ekin untuk merisik. Pada saya, Ekinlah gadis yang sesuai untuk dijadikan isteri kerana selain perwatakannya yang sempoi, dia juga mampu membuat ibu saya tersenyum dan ketawa. Itulah ciri utama yang membulatkan hasrat saya melamar dia menjadi suri hidup,” ujarnya sambil melemparkan pandangan kepada gadis yang dikenalinya lebih setahun yang lalu.

Mengakui amat berdebar menanti kehadiran tarikh keramat itu, Mawi berkata, tiada apa yang diharapkan selain impiannya untuk mendirikan mahligai bahagia bersama Ekin berjalan dengan lancar serta kekal bahagia buat selamanya.

Info perkahwinan Mawi dan Ekin

Selasa, 4 November 2008 – menjalani kursus kahwin di Putrajaya

Sabtu, 20 Disember 2008 – upacara akad nikah di Johor Bahru

Sabtu, 20 Disember 2008 – majlis resepsi keluarga Ekin di Stadium Tertutup JB

Sabtu, 27 Disember 2008 – malam konsert Mawi di Padang Felda Taib Andak, Kulai

Ahad, 28 Disember 2008 – majlis resepsi keluarga Mawi di Dewan Felda Taib Andak, Kulai

Ahad, 11 Januari 2009 – majlis resepsi istimewa di Palace Of The Golden Horses

Program istimewa Astro sempena majlis perkahwinan Mawi & Ekin

Rabu, 17 Disember 2008, jam 9.30 malam di saluran Oasis – Al Aris Wal Arus Mawi & Ekin (kursus kahwin Mawi & Ekin bahagian 1)

Khamis, 18 Disember 2008, jam 9.30 malam di saluran Oasis -Al Aris Wal Arus Mawi & Ekin ( kursus kahwin Mawi & Ekin bahagian 2)

Jumaat, 19 Disember 2008, jam 9.30 malam di saluran Oasis – Al Aris Wal Arus Mawi & Ekin (kursus kahwin Mawi & Ekin bahagian 3)

Sabtu, 20 Disember, jam 11 pagi di saluran Oasis – Ijab Kabul Mawi & Ekin – Siaran langsung dari sebuah masjid di Johor Bharu.

Ahad, 28 Disember jam 11 pagi hingga 6 petang di saluran Astro Prima – Majlis resepsi keluarga Mawi dan dokumentari kisah cinta Mawi & Ekin

Ahad, 11 Januari 2009 jam 6 petang di saluran Astro Ria – Dokumentari persiapan persandingan Mawi & Ekin

Ahad, 11 Januari 2009 jam 7.30 malam di saluran Astro Ria – Majlis resepsi istimewa Mawi & Ekin – siaran langsung dari Palace Of The Golden Horses.

Berita Harian

3 Responses to “Debaran 20 Disember”

  1. pakcique October 28, 2008 at 3:32 pm #

    Mawi dan Ekin nak kahwin. Ada pro ada cons. Aku taknak bincang isu itu.

    Tapi, aku lebih suka isu perang rating di antara TV3 dan Astro. Dulu Astro pecahkan rating TV3 masa perkahwinan Siti dengan program Mawi & Ina. Sekarang apa TV3 nak buat untuk pecahkan rating Atro?

    Perang Rating Bermula [BACAAN LANJUT]

  2. brain boy December 23, 2008 at 6:15 pm #

    tak yah le komen tul gak..con lagi banyak dari pro nye pilihan Mawi tu ..dulu minat kat die la ni meluat lak .Rase ruginye duit aku n peminat lain beli album terase sgt rugi duit prepaid la afundi lelaki yang giler liuk lentuk pompuan seksi…kalau die tak meletup sure die kawan n tinggal ekin tuh tapi sebab popular nak kwn byk pompuan pun susah so mawi sapu je ape ader yang pandai gode die ngan duit die skali.La ni si ekin jd pengurus la pulak nak kate la die keje sebab tu mewah tak le cam sekarang rumah parent pun Mawi kasik beg die n famili si ekin tuh lagi mahal dari beg mak dan kakak mawi ceh dasar pisau cukur dalam diam..mawi celik mate tul ngn brgn branded pun si minah tu la ajar..membazir kat mat saleh je sokong israel buat senjata..tapi lantakle tapi bile aku tgk la ni baju Mawi dah cam boria sejak di atur dek Ekin ..nak jadi imej consultant konon baju nikah sanding pun tah ape2..cam ambik kain lebih baju mawi je..nak berlagak kat ina la tuh nk tunjuk branded n modern pirah..ko pun ekin asal setempat sewaktu dgn ina je kalau dah Malaysian proud je dgn tanah air sendiri ..kalau org kampung pun so what..nampak sgt Ekin try hard to fit in with Mawi ‘s family.Tapi mak Mawi pun cam mana la leh suka si Ekin plastik gillete tu ..mandrem la kot..if arwah bapak die idup mayb Mawi tak sebodoh la ni..Ekin tuh buat baik ader makna tuh..cinta sejati no way bull dog kalau ina dulu mayb sbb memang die jage Mawi time susah rambut serogol mawi time keje DJ Giant tuh pun buat pompuan takot..tapi Ina proud bring Mawi to her family brave to say kat parent die Mawi pilihan dia n engage..n support Mawi ke dunia selebriti siap bawk sepanduk lagi demi nak Mawi berjaya untuk keluarga di bina…kalau awek gua jgn harap le sebaik tuh nak bg gua ke AF takot buat hal..semua tuh sbb Si Mawi ni lah..kalu die bg gud example sure many couples leh success in glam biz…Tapi lantak le asal Mawi je la usung si Ekin bukan aku..dulu Ekin diusung jantan Vip la ni kira oraitlah bakal vip gak tuh..Ekin tau at least susah pun nanti Mawi leh lagi keje DJ Giant balik kalau bankrupt hahaha..apa pun raja sms peminat die tak celik cam aku if seleb tuh dah salah guna duit peminat kene gak hukum sometime …ya ado ampun ser

  3. daulat kaseh December 23, 2008 at 6:29 pm #

    Setuju la ngn komen boy tuh….ye la gak nak kate ina tuh burok lawe die lagik dari si Ekin bedak kapok 8inci tuh..lagi ina natural look tak plastik or buat buat ayu..dara u..pelik la lelaki nih ..ape yg dicarik last2 end up with bitchy witchy gurl.Ina baek gak la tak umum name ekin time wartawan urung dulu if tak aku la org first campak album die kat loji..ekin bukan bawak rezeki tapi tambah dosa muslim kat malaysia.Kdg 2 aku pikiaw wanita solehah memang takde tempat didunia untuk dimartabatkan cam Ekin kot..sikit sikit salah takdir jodoh salah kan Ilahi kalau si Mawi tu cari yang soleh ..sure la die dapat yg soleh ..die pun tak leh pakai gak..jiwe sosial kuat cam ekin gak sekepala..kalau peminat tak kutuk die lg prefer ekin open air tunjuk rambut sikit cam langsuir ekin tuh..sebab imej n song die arah islamik je die redha..kire psgn plastik dua2 tuh.Tapi plastik arah kebaikan takpe kot..apa mawi nak heran die dah Kaye 5 juta beb asro bayo tak masuk duit show biz lagi income album dr peminat tuh buat celah gigi je…tapi awas if bintang popular jatuh nah aduh la si Mawi income sure surut punye..tapi bebudak la yg fanatik sgt kat Mawi sampai die mampu beli bedak 10 inci kat Ekin beli beg mahal n support beli itu ini kat mak bapak si pencukur tuh..apa pun org cakap yang kuat si ekin tuh sbb 1 -die dah tua 2-vip kerabat dah lunyaikan die terus kene tinggal 3-DUIT MAWI harta props die la at least if cerai pon juta kat tgn ekin tuh..pikir la peminat kat luar sana ape kite dapat layan peminat kenduri pon tak sehebat kak Zz kite tuh..rindu kak ziana la..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: