Depan Mata: Tetapkan Iman Dan Terus Bertudung

15 Sep

Oleh Hartati Hassan Basri

Rap
KHAMIS lalu dalam sibuk edit story kerana mengejar dateline sebelum jam 1 tengah hari, mata sempat juga menonton televisyen tidak jauh dari tempat duduk.

Ketika itu program Wanita Hari Ini (WHI) mengundang pelakon Aida Radzwill tetapi kali ini isteri penyanyi dan pelakon Joe Radzwill itu berubah imej dengan penampilan bertudung. Nampak anggun dan sopan, sedap mata memandang.

Sebelum ini Aida memang pandai bergaya terutama kebaya pendek menyerlahkan kejelitaannya tapi Aida berani tukar imej. Buat masa ini saya belum lagi menonton lakonannya bertudung tapi lakonannya sebagai ibu yang baik dalam Akukah Tanggang? memang menyenangkan.

Semakin ramai artis kita bertudung. Iyalah, ikut realiti masyarakat kita, memang ramai wanita kita menyahut seruan agama dengan menutup aurat.

Bisnes kain tudung juga laris dengan pelbagai fesyen dan gaya. Kini paling popular, tudung litup dari Indonesia yang mudah dipakai dan nampak cantik.

Lihat saja pelakon mereka, Inneke Koesherawati dan Novi Aulia dalam Mutiara Hati. Terbaru yang menjadi kesukaan kanak-kanak, penampilan Marshanda dalam siri Soleha di TV9.

Antara artis kita yang bertudung, Noraniza Idris, Nora, Sheila Rusly dan juga penyanyi terkenal, Datin Seri Siti Nurhaliza. Begitu juga selebriti stesen televisyen dan penyampai berita seperti Azizah Ariffin dan Hamidah Hamzah.

Dulu kalau ada artis bertukar imej dengan bertudung, lebih kepada yang berusia. Persepsi masyarakat juga berbeza apabila selalu kata, tidak takut hilang rezeki kerana siapa hendak tawarkan berlakon kalau penampilan begitu hingga ada pelakon kejap pakai kejap buka untuk disesuaikan dengan watak kononnya ikut tuntutan skrip.

Kini artis popular dan masih muda. Tapi bak kata dialog yang cukup popular masa ini, zaman dah berubah, dunia dah maju tapi wanita kita dalam mengejar kemajuan tidak lupa agama yang dipegang.

Ada juga yang tidak kekok bertudung untuk lakonan seperti Sariyanti dalam Kisah Kaisara dan sepanjang Ramadan ini, Memey dan Sherry nampak manis bertudung untuk watak mereka dalam Lara Rindu Mahsuri. Penyanyi muda, Farah AF2 juga tampil bertudung untuk program Cita Rasa Halal Oriental di Astro Oasis.

Abby Abadi juga makin serasi dengan imej bertudung sejak diberi imej baru dalam Gerak Khas. Penampilannya bertudung nampak manis dalam Nuraisha menerusi slot Dramasuria di TV3. Fouziah Gous juga sopan bertudung

Ada pula tampil bertudung untuk majlis tertentu seperti majlis pernikahan apatah lagi kalau diadakan di masjid seperti Linda Onn ketika menghadiri pernikahan penyampai Era, Natasha Aimee, baru-baru ini. Mungkin itu langkah permulaan, mana tahu nanti dibukakan pintu hati terus bertudung.

Turut mendapat perhatian mengenai penampilan artis bertudung ialah pelakon kontroversi, Zarina An-Julie dikatakan tampil sopan untuk iklan satu jenama beras.

Ada juga dikenali dari awal dengan penampilan bertudung seperti Waheeda dan Bienda dan kekal begitu hingga kini.

Kalau bertudung, paling penting kena kuatkan hati kerana cabarannya kuat. Paling menjadi bualan ramai tentunya langkah Siti bertudung selepas kembali mengerjakan haji tahun lalu.

Sebabnya mereka menganggap penampilan Siti bertudung sekadar fesyen dan bukan menutup aurat hingga ada meramalkan tidak lama nanti tudung melayang ditiup angin. Tapi hampir setahun, tudung masih terus bertahan di kepala Siti.

Tidak kurang jadi perbualan, Noraniza dikatakan tutup aurat tapi pakaian tetap ketat menampakkan bentuk badan. Itu antara cabaran perlu dihadapi artis apabila bertudung kerana mereka sentiasa menjadi perhatian.

Mana yang tidak kena dikritik saja kalau tidak ketika berbual dengan kawan, dikongsi lebih ramai orang dalam internet. Terpulang kepada artis itu menerima kritikan tetapi paling penting, tetapkan iman dan terus bertudung. Kalau buka tudung, lagi mereka suka mengata.

Saya sendiri bertudung sejak di tingkatan 3 hingga hari ini tapi paling menyentap perasaan apabila ada cemuhan pembaca memarahi tulisan saya dalam ruangan ini mengaitkannya dengan tudung. Kata mereka, tidak padan bertudung tetapi mulut jahat mengata orang ikut sedap saja. Sabar sajalah.

Tapi yang kurang sedap, ada artis veteran kejap pakai kejap buka. Patutnya mereka menjadi contoh generasi muda.

Harian Metro

Advertisements

One Response to “Depan Mata: Tetapkan Iman Dan Terus Bertudung”

  1. ladybird September 18, 2008 at 12:19 pm #

    BOSAN SUNGGUH MEMBOSANKAN MEMBER TAK BOLEH ANGKAT….! BILA BACA KISAH ARTIS2 DAN “FESYEN TUDUNG” MEREKA. TOLONG….LAH JANGAN MEMBERMAIN2KAN PERINTAH ALLAH SWT TENTANG TUTUP AURAT. JANGAN BUAT SEPARUH2. NAK SEXY TAPI NAK BERTUDUNG. NAK BERTUDUNG TAPI NAK NAMPAKKAN RAMBUT!!!!….ANTING2 PANJANG/BESAR!!…. LEHER!!!….SEPARUH TANGAN!!!!…..iTU sEMUA aURAT YANG PERLU diTUTUP beb!!! TAK TAU LAH…. APA YG DAH JADI DGN ARTIS2 MELAYU????ISLAM?????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: